Over mij

Wie ben ik?

Ik ben Elly, therapeut, hooggevoeligheids-, hoogbegaafdheidsdeskundige en coach die jou graag wil helpen jezelf te helpen. Ik ben zeer sensitief, heb een sterke intuïtie en zie heel snel het volledige plaatje. Ik kan jouw kwaliteiten zichtbaar maken en je echt in jezelf laten geloven.

Mijn verhaal

Als kind heb ik me altijd anders gevoeld. Ik merkte veel meer op en was aanwezig, maar ook op de achtergrond. Ik voelde me best alleen, ondanks dat ik veel mensen om me heen had. Pas veel later kwam ik erachter dat ik hooggevoelig ben, wat me veel verheldering bracht over mezelf en hoe ik in elkaar zit.

Toen ik 18 was zijn mijn ouders gescheiden. Deze traumatische ervaring heeft veel invloed gehad op mijn vertrouwen in mensen. Ik werd in één klap volwassen. Ik moest het alleen doen, kon niet op mijn ouders vertrouwen. Ik was niet goed genoeg om mijn ouders bij elkaar te laten blijven. Dit gevoel wat ik toen kreeg is verweven met mijn leven. De ene keer staat het op de voorgrond, dan zie ik het als een spiegel waarbij ik de confrontatie aan moet gaan met de jonge vrouw die ik toen was. Door mezelf te troosten en te omhelzen, sta ik weer op als de volwassen vrouw die ik nu ben, en kan het gevoel weer naast me staan.

De scheiding heeft me geleerd dat wanneer je geen veilige basis hebt gehad je deze juist extra nodig hebt om in balans te blijven. Het vertrouwen hebben in jezelf en de ander is een van de belangrijkste lessen van het leven. Als hooggevoelige persoon ben ik extra kwetsbaar omdat ik een gevoeliger zenuwstelsel heb dan anderen. Hierdoor besef ik nog meer hoe belangrijk het is om jezelf blijvend te leren kennen en te accepteren in wie je bent in het nu.

Het is daarom zo belangrijk voor mij om een veilige thuisbasis te creëren. Dit is voor mij een fijne en stabiele plek (met rust, reinheid en regelmaat). Daarnaast is het voor mij heel belangrijk om mijzelf mijn leven lang te willen leren kennen en te accepteren in wie ik ben met mijn kwetsbaarheid. En dat het niet erg is om kwetsbaar te zijn en gevoeliger dan anderen, maar dat het juist mooi is en me krachtig maakt. Ik wil dit anderen ook meegeven. Steeds bewuster worden van wie je bent en daarmee meer en meer tot bloei komen.

In 2009 ben ik getrouwd en in 2014 kreeg ik mijn eerste kindje, een zoon. Een fijne zwangerschap en erg mooie badbevalling. Maar mijn zoon sliep slecht, huilde veel. Ik was veel nachten wakker en kreeg veel te weinig slaap. Mijn vermoeidheid liep op. Tegelijkertijd werkte ik als onderwijsassistent, een rol waarin ik me helemaal niet op mijn plek voelde vanwege het gebrek aan uitdaging. Mijn energie sijpelde weg. In combinatie met de vermoeidheid was dit natuurlijk een garantie voor gedoe. Ik kreeg een bore-out. Dit heeft zo’n ontzettend grote invloed gehad op de rest van mijn leven. Nu pas weet ik dat mijn zoon veel last had van overprikkeling (en mijn onervarenheid in borstvoeding), en dat ikzelf juist last had van onderprikkeling.

Die bore-out maakte dat ik zonder energie thuis kwam te zitten. Van hardwerkende vrouw naar thuiszittende moeder. Dit trok ik niet goed. Door de kennis van wat hooggevoeligheid is kan ik nu wel zeggen: had ik hier maar eerder vanaf geweten. Dan had ik eerder kunnen aangeven wat ik nodig had in mijn werk. Dan had ik bijvoorbeeld veel eerder aan de bel kunnen trekken.

Achteraf is dit natuurlijk makkelijk praten. Maar ik heb er veel van geleerd. Ik weet wat het is om even helemaal niet meer te weten wat je met jezelf en je leven moet. Ik besef daardoor des te meer hoe belangrijk het is om hulp te zoeken. Je hebt durf nodig. Maar het is goed om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen. Er zijn altijd mensen om je heen die je kunnen helpen.

Ik heb de hardnekkige neiging om alles zelf te willen doen. Ik realiseer me steeds meer dat dit een echte valkuil is. Elke keer heb ik weer de keuze om mezelf open te stellen voor hulp. Dit is het begin voor groei.

Ik ben altijd op groei gericht gebleven. Tijdens mijn bore-out, maar ook toen mijn energie weer meer op het oude niveau kwam, stuitte ik op artikelen over hooggevoeligheid. Een thema dat ik daarvoor nog niet kende, maar waar bij mij een wereld van herkenning opende. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in hooggevoeligheid en kwam erachter dat mijn zoon en waarschijnlijk mijn dochter ook hooggevoelig zijn. Het thema fascineert me tot op de dag van vandaag. Dit is ook de reden dat ik recent de opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige heb gedaan bij Hooggevoelig heel gewoon.

De studie die voor een groot deel een onderzoek naar mezelf betrof, heeft me echt bevestigd dat ik hooggevoelig ben. En ik ben erachter gekomen dat ik waarschijnlijk een Introverte High Sensation Seeker ben. Iemand die misschien introvert is, maar het echt nodig heeft om mentaal, fysiek en creatief uitgedaagd te worden om zich goed te blijven voelen. Een derde aspect is hoogbegaafdheid, waar ik mezelf eerst helemaal niet in herkende, maar me nu wel steeds beter in leer kennen.

Mijn praktijk heeft de naam praktijk Eigenbeeld. Dit symboliseert waar ik voor sta. Of je nu hooggevoelig bent, of hoog(begaafd) of iets vanuit de DSM5 of een combinatie je blijft dan nog steeds je eigenbeeld. Er is maar één zoals jij. En dat is mijn uitgangspunt. Je past misschien in één of een paar van de hokjes, maar dat definieert niet wie jij in totaliteit bent.

Ik wil de wereld laten weten wat hooggevoelig zijn betekent en hoe belangrijk het is om dit te weten. Zodat er meer begrip naar elkaar en naar jezelf is. En we daardoor beter kunnen samenwerken/samenspelen.

Ik geloof echt dat als er meer begrip is we beter kunnen samenwerken/samenspelen als volwassenen/kinderen. Het zorgt voor een plezierig samenzijn en dat zorgt direct voor een veilig gevoel. Een veilig gevoel is nodig om te kunnen groeien. En groeien doe je samen.